Kawa po turecku – jak ją zaparzyć?

Kawa po turecku- jak ją zaparzyć?

Na wstępie podkreślamy, że istnieje wiele sposobów na parzenie kawy po turecku, czyli tzw. Türk kahvesi, a kwestia znalezienia „tej jedynej” receptury podyktowana jest Waszym indywidualnym gustem. Kawa po turecku, podawana w maluteńkich filiżankach z unikatowym, orientalnym wzornictwem, zawiera w sobie nieziemską dawkę wigoru. By nieco przybliżyć walory wizualne, smakowe i zapachowe kawy po turecku, pomocny wydaje się być poniższy cytat, będący jednocześnie tureckim przysłowiem:

”Kawa musi być czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”

Jak przystało na pionierów w piciu kawy, Turcy stworzyli swoisty schematyzm kawowy. To chyba jeden z nielicznych krajów na świecie, w którym na poważnie obchodzi się tak codzienną czynność jak picie kawy.

Zatem nie pozostaje nam nic innego jak zapoznać się ze wspomnianym obrzędem…

Tygielek do parzenia kawy po turecku
Cezve i inne akcesoria potrzebne do przygotowania kawy po turecku

Rytuał spożywania kawy po turecku.

Kawa po turecku powiązana jest z unikalnym sposobem jej parzenia, a picie kawy w Turcji mocno wyryte jest w tureckim społeczeństwie i szeroko pojętej sztuce kulinarnej. Wspólne picie kawy niewątpliwie sprzyja podtrzymywaniu i nawiązywaniu relacji towarzyskich. Sposób przyrządzania kawy po turecku bardzo różni się od tego który pokutuje w naszej polskiej obyczajowości. Przede wszystkim proces ten wymaga od nas czasu i cierpliwości. Ciekawostkę stanowi fakt, że naleciałość z fusów, pozostająca na dnie filiżanki, nierzadko staje się okazją do wróżenia z nich. Należy pamiętać, że kawa po turecku jest uznawana za pierwiastek zwyczaju kulturowego Turcji. Ważnym faktem, zasługującym na uwagę jest wpisanie w 2013 roku na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, tradycji parzenia i picia kawy w Turcji.

Tureckie przysłowie mówi, że jedna filiżanka kawy zostaje w pamięci na blisko 40 lat. Bez wątpienia w każdym domu zostaniemy nią poczęstowani i tym samym uhonorowani przez gospodarza. Nie próbujcie odmawiać, ponieważ wielce prawdopodobnym jest, że zostanie to odczytane jako afront.

Akcesoria potrzebne do zaparzenia kawy po turecku.

Jeśli chcecie przygotować oryginalną kawę po turecku, niezbędne będą:

  • miedziany tygielek
  • świeża, drobno zmielona kawa
  • woda
  • kardamon lub cynamon (opcjonalnie)
  • cukier

Do zrobienia kawy po turecku niezbędne jest samodzielne zmielenie ziaren kawy. Najdrobniej jak umożliwia Tobie młynek – zależy nam na  uzyskaniu pudrowej konsystencji. Dobór ziaren to kwestia uwarunkowana przez Ciebie, ale warto spróbować mokki, javy, lub mniej tłustej arabiki. Ilość kawy zależna jest od ilości wody, zaleca się około 6-5 gramów kawy na 50 ml wody. Napełniając tygielek wodą pamiętaj, by nie było jej za dużo. Wystarczy, by sięgała szyjki naczynia. Jeśli słodzisz kawę, dodaj cukier już teraz. Mieszaj go do rozpuszczenia. Następnie dosyp zmieloną kawę.

Rytuał parzenia kawy po turecku
Rytuał parzenia kawy po turecku w miedzianym tygielku

Parzenie tureckiej kawy.

Teraz zaczyna się swego rodzaju artyzm 😉 Tygielek z napojem podgrzewaj na średnim ogniu, kawa nie powinna zbyt szybko się zagotować – będzie wtedy mało aromatyczna. Gdy napój będzie bliski zagotowania, na wierzchu pojawi się charakterystyczna piana. Zestaw tygielek z ognia, by nie dopuścić do wylania się naparu. Pozostaw aż do opadnięcia piany. Powtórz czynności (podgrzewanie do powstania piany i zdejmowanie tygielka z ognia) jeszcze dwa razy, by napój stał się wyrazisty w smaku, jednak bez przepalenia. Za trzecim razem przelej kawę z pianką do filiżanki, bądź tureckiego naczynka przypominającego kubeczki do espresso. Odczekaj minutkę i…

Rozkoszuj się aromatem Türk kahvesi !

Nie ma nic przyjemniejszego o poranku jak filiżanka tureckiej kawy i widok na Bosfor 🙂 Jeśli chcesz się o tym przekonać, nie zwlekaj i koniecznie zarezerwuj bilety lotnicze do Stambułu, by cieszyć się aromatem świeżo parzonej Türk kahvesi!

Filiżanka tureckiej kawy
Filiżanka tureckiej kawy przygotowana według oryginalnej receptury

O tym co warto zobaczyć w Stambule pisaliśmy między innymi w artykule: Dzielnice europejskiego Stambułu! Zachęcamy Was do lektury 🙂