Salep – jak przyrządzić ten aromatyczny napój. Przepis.

Salep to pachnący i rozgrzewający napój, idealny na jesienno-zimową aurę. Jest popularny w Turcji i na Bałkanach. Przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka oraz mleka i cynamonu. Proszek produkuje się głównie w regionie Kahramanmaras. W wersji alternatywnej można użyć mąki ryżowej i odrobiny skrobi pszennej lub ziemniaczanej.

Aromatyczny salep jest uwielbiany przez Turków nie tylko ze względu na smak, ale także swoje właściwości zdrowotne. Poprawia pracę serca, pomaga w zaparciach i zapaleniu oskrzeli oraz regeneracji organizmu. Nierzadko jest stosowany jako afrodyzjak. Jeszcze w XVII wieku salep królował w Europie Zachodniej, przed upowszechnieniem się picia herbaty i kawy. W Londynie często gościł w karcie napojów, a podawano go wraz z kwiatem pomarańczy i wodą różaną.

Salep fot.  CananZembil , https://flic.kr/p/81KZGK  CC BY 2.0    https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Salep  fot. CananZembil , https://flic.kr/p/81KZGK CC BY 2.0

Przyrządzenie napoju jest bardzo proste i zabiera kilka minut.

Potrzebujemy zaledwie kilku               składników:

 

  • 1 łyżka salepu w postaci proszku instant (zamiennie możemy użyć po pół łyżki mąki ryżowej i skrobi)
  • 4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
  • cynamon
  • odrobina pokrojonych pistacji

Przygotowanie:

W garnku na małym ogniu przez około 10 minut podgrzewamy mleko z mączką salepową i cukrem, ewentualnie wodą różaną. Następnie przelewamy salep do kubków i posypujemy dużą ilością cynamonu oraz odrobiną pistacji.

W wersji z mąką ryżową, początkowo rozpuszczamy mąkę, skrobię i cukier w szklance mleka, po czym później dodajemy resztę mleka i cynamon. Jeszcze chwilę gotując. Na koniec gotowy napój rozlewamy do kubków dodając cynamon i pistacje.

Pamiętajcie, że gotujący się salep trzeba cały czas mieszać, tak by nie zrobiły się grudki, a napój się nie przypalił.

Salep jest doskonały na pierwsze jesienne chłody. W Turcji, w Stambule o tej porze roku możemy go dostać wszędzie. Zarówno w kawiarniach, budkach czy na promie.

Wystarczy wybrać najlepsze tanie loty do Stambułu z Polski i spróbować oryginalnego salepu podczas rejsu statkiem po Bosforze. Niezapomniane wrażenia w chłodne dni 🙂 W czasie pobytu warto także zakupić kilka torebek salepu, by można było się nim cieszyć całą zimę po powrocie.

Dzielcie się z nami swoimi wrażenia z przygotowania tureckiego sahlepu 🙂

Na zdrowie!