Turecka herbata – jak ją zaparzyć?

Idealną na przerwę w pracy, chwilę relaksu, będącą przysmakiem i uzależniającym codziennym rytuałem – turecką herbatę można zrobić także w domu! Przepisów na çay jest wiele, a każdemu może odpowiadać trochę inna wersja zaparzania.

turecka herbata, źródło:http://www.giverecipe.com/turkish-tea.html

Potrzebne akcesoria

Herbatę tradycyjną zaparza się w specjalnych naczyniach. Czajniczek, w którym ją zaparzamy składa się z dwóch części nastawionych na siebie, w tym dolna jest większa. W górnej parzymy herbatę, a dolna służy do podgrzewania wody. Jeśli chcesz poczuć prawdziwie turecką atmosferę, wyposaż się w szklanki do picia herbaty o kształcie tulipanów. Są one ciekawym i przydatnym akcesorium. Oczywiście nie można zapomnieć o samej herbacie! Warto zakupić turecką herbatę Rize, której smak różni się od np. cejlońskiej. Ilości w samym procesie są uzależnione od wielkości czajniczka, dlatego trudno określić uniwersalne. Na litr wody wystarczy niecała 1/3 szklanki listków.

Czajniczek, Grand Bazaar, Stambuł, żródło:https://www.pinterest.com/pin/142637513167701926/

Zaparzanie

Zaparzanie rozpoczynamy od wlania wody do dolnego naczynia, które stawiamy na gazie do zagotowania. Do górnego czajniczka wsypujemy liście herbaty, zalewamy je gorącą wodą z dolnego czajniczka (mniej więcej do poziomu otworu dzióbka). Uzupełniamy ubytek wody z dolnego czajniczka. Stawiamy górne naczynie na dolnym i podgrzewamy około 20 minut na średnim ogniu. Gdy esencja będzie gotowa, przelewamy ją do wcześniej przygotowanych szklaneczek do około 1/3 – 1/4 objętości. Ilość użytej esencji można zmieniać, moc naparu zależy od indywidualnego gustu. Uzupełniamy wodą z dolnego czajniczka. Ważna jest proporcja esencji z górnego naczynia do pozostałego płynu – jeśli dodamy jej za dużo, herbata będzie miała ciemniejszą barwę, a w smaku będzie gorzkawa.

Smacznego!